Λίγα λόγια

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο ιατρικός βελονισμός είναι η μετεξέλιξη μιας πανάρχαιας θεραπευτικής μεθόδου που ξεκίνησε από την Κίνα. Βασίζεται στην τοποθέτηση ιδιαίτερα λεπτών, αποστειρωμένων βελονών μιας χρήσεως σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, με σκοπό τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.

 

ΠΩΣ ΔΡΑ;

Τις τελευταίες δεκαετίες πλήθος έγκυρων επιστημονικών μελετών έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του βελονισμού σε μια σειρά παθήσεων και έχουν αποσαφηνίσει διάφορους μηχανισμούς μέσω των οποίων δρα.

Η εισαγωγή των βελονών στα ειδικά σημεία βελονισμού προκαλεί τη διέγερση των νευρικών απολήξεων της περιοχής, με αποτέλεσμα να πυροδοτείται μια αλληλουχία νευρικών ώσεων προς το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Συνέπεια αυτού του ερεθισμού είναι η απελευθέρωση από τον οργανισμό συγκεκριμένων ενδογενών ουσιών με αναλγητική και αντικαταθλιπτική δράση, όπως τα ενδογενή οπιοειδή, οι εγκεφαλίνες, οι ενδορφίνες κ.λπ.

Απελευθερώνονται επίσης ειδικά αγγειοδραστικά πεπτίδια που προκαλούν τοπική αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στις περιοχές όπου έχουν εισαχθεί οι βελόνες.

 

ΠΟΝΑΕΙ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο βελονισμός δεν πονάει και στις περισσότερες περιπτώσεις οι βελόνες δεν γίνονται καν αντιληπτές. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένες, μια χρήσεως, εύκαμπτες και ιδιαίτερα λεπτές. Δεν έχουν καμία σχέση με τις γνωστές βελόνες αιμοληψίας.